Připravíme pro vás tato jídla:

(rozdělení podle zemí)

 

Afghanistán

Daal: směs z červené čočky, restované cibulky, česneku a koriandru,teplé jídlo

Sabzi: speciálně upravený listový špenát s fazolemi mungo, cibulí, česnekem, pórkem a koriandrem, teplé jídlo

Mantu: taštičky vařené v páře plněné mletým hovězím nebo jehněčím masem, vegetariánská varianta s pórkem, teplé jídlo

Qabuli: voňavý rýžový pokrm s kousky kuřecího masa, restovanou mrkví, rozinkami a orientálním kořením, teplé jídlo

doporučujeme  Bulani: smažené placičky plněné masovou směsí, vegetariánská varianta s pórkem a koriandrem, případně s bramborami a rajčaty, studené jídlo

Čabli kabab: kebab z hovězího masa se zeleninou a orientálním kořením, studené jídlo

Sambosa: šátečky z listového těsta plněné hovězím masem nebo špenátem, studené jídlo

Naan: domácí chléb z tmavé mouky a otrub, příloha

Afghánské čatní: čalamáda ze zeleniny s ostrým kořením, servírováno k dochucení (obvykle ke kebabu), příloha

doporučujeme  Guše fil: sladké smažené mašličky sypané moučkovým cukrem a pistáciemi, dezert

Baklava: tradiční orientální sladkost s ořechy slazená medem, dezert

 

Arménie

Dolme: zelné listy plněné rýží a masem, vegetariánská varianta s rýží a zeleninou,  teplé jídlo

Plov: bulgur s kuřecím nebo hovězím masem  a restovanou zeleninou, vegetariánská varianta s restovanou cuketou a mrkvíteplé jídlo

Tifteli: koule z mletého masa v rajčatové omáčce, teplé jídlo

doporučujeme  Masové růže: závitky plněné hovězím či vepřovým mletým masem v rajčatové omáčce, teplé jídlo

Dolme wine: vinné listy plněné rýží a masem, vegetariánská varianta s rýží a zeleninou,  studené jídlo

Lamadju: arménský chléb plněný směsí masa a zeleniny, studené jídlo

Eklér: větrníčky z odpalovaného těsta plněné sýrovou směsí s mátou a sušenými rajčaty, studené jídlo

Řízečky na špízu Elisa: malé řízečky na špízu s grilovanou zeleninou, studené jídlo

Lavaš: chlebové placky z pšeničné mouky, příloha

Ořechové cigarety: tyčinky z listového těsta s ořechy, dezert

doporučujeme  Eklér sweet: větrníčky z odpalovaného těsta plněné lehkým krémem a čerstvým ovocem,  dezert

Karakum: tradiční dort s džemem a ořechy, dezert

Arménský koláč: ovocný koláč s tvarohem a meruňkami, dezert

Bulky: arménské buchty s rozinkami, dezert

doporučujeme  Medovník: tradiční medový dort, dezert

Napoleon: dort z listového těsta s lehkým krémem, dezert

 

Gruzie

doporučujeme  Ačma: „lasagne“ plněné balkánským sýrem,  teplé jídlo

Charčo: kousy kuřecího masa v lahodné ořechové omáčce, teplé jídlo

doporučujeme  Adjapsandal: vegetariánská pochoutka s lilkem a pečenými paprikami, teplé jídlo

Lobijo: směs fazolí, zeleniny a čerstvých bylinek, teplé jídlo

doporučujeme  Čachochbili: kuřecí kousky v rajčatové omáčce s čerstvým estragonem, teplé jídlo

Gruzínský kebab: tradiční gruzínský kebab z hovězího a vepřového mletého masa, servírovaný s čatní a lavašem, studené jídlo

Badridžany: závitky ze smaženého lilku s ořechy na bílé vece, studené jídlo

doporučujeme  Badridžany narevit: smažený lilek s pečenými paprikami na bílé vece, studené jídlo

Baža: kousky kuřecího masa v tradiční ořechové omáčce, studené jídlo

Chačapuri: tradiční sýrový koláč s balkánským sýrem a mozzarelou, studené jídlo

Gvezeli: taštičky z listového těsta plněné masem a zeleninou, studené jídlo

Kebžali: tvarohová směs s mátou a mozzarelou servírovaná na kouscích zeleniny, studené jídlo

doporučujeme  Pchali: špenát s ořechy a granátovým jablkem na bílé vece, studené jídlo

Lobjani: placičky plněné pórkem a fazolemi ochucené čerstvými bylinkami, studené jídlo

Kolchida: kuřecí salát s ořechy a granátovým jablkem na bílé vece, studené jídlo

Kuku: špenátový nebo pórkový vaječný koláč, studené jídlo

Pito Tzatziky: okurkový salát s jogurtem a čerstvou mátou, salát

doporučujeme  Iberia: gruzínský mrkvový salát s majonézou, česnekem a čerstvým koriandrem,  salát

Čarchali: lehce pikantní salát z červené řepy s ořechy a gruzínským kořením,  salát

Domácí gruzínský chléb: chléb z pšeničné mouky, příloha

Roláda: gruzínská ořechová roláda, dezert

Sinaze: gruzínský dortík s borůvkami, dezert

 

Další země:

 

Bělorusko

Běloruské bramboráčky: bramboráčky s houbami, studené jídlo

 

Irán

Borani: salát z pečeného lilku a rajčat ochucený česnekem a čerstvými bylinkami v jogurtové zálivce, salát

 

Kazachstán

Kazašský kitej: pikatní mrkvovo-okurkový  salát s chilli a koriandem, salát

 

Čečensko

Čebureky: smažené pirohy s hovězím masem, studené jídlo

 

 

 

 

 

Masové růže

Badridžany narevit

Guše Fil

Chačapuri

Pchali

Pchali- Chačapuri - Badridžany narevit